„Scoatere nerv”

Cei mai multi pacienti stiu ca aceasta procedura se numeste „scos de nerv”, reprezinta un act terapeutic, si este doar partial adevarat. Tratamentul are drept scop indepartarea in totalitate a tesutului pulpar, conformarea spatiului endodontic si inchiderea etansa printr-o obturatie de canal. Ramura stomatologiei responsabila pentru aceste tratamente de canal se numeste Endodontie.

Este tratamentul de canal dureros?

NU! Tratamentele de canal se fac sub anestezie loco regionala, asta inseamna ca nu doar dintele in cauza este anesteziat, ci un teritoriu mai amplu (de exemplu pentru anestezia dintelui 46, primul molar inferior, dreapta, in urma anesteziei loco-regionale practicata, teritoriul anesteziat cuprinde: toti dintii de pe acea parte, jumatate din buza, jumatate de limba), deci nu doare!


Cat timp dureaza?

Depinde de dinte si de afectiunea sa. In general, sedintele sunt de 1h-1h30. Dintii din zona laterala au mai multe canale si trebuie fiecare pregatite, dezinfectate, iar o infectie a osului adiacent prelungeste tratamentul cu inca 1-2 sedinte pentru aplicarea unor substante medicamentoase specifice.


Dintele devital rezista?

DA! Marea problema a dintilor devitali si care au fost tratati corect este reconstructia coronara, ideal acestia trebuie protejati cu coroane de invelis pentru ca ei sa nu se fractureze sub fortele masticatorii, obturatia cu rasini compozite o utilizam limitat, doar atunci cand ramane mare parte a tesutului dentar initial.

In clinica noastra, pentru tratamentele de canal utilizam izolatia cu diga, aceasta are rolul de a opri saliva cu microorganismele specifice din cavitatea orala sa contamineze dintele, dar si sa oprim solutiile antiseptice de lavaj sa patrunda in cavitatea orala a pacientului.

Microscopul a venit in ajutorul medicilor pentru a arata cat de adevarate sunt vorbele marelui medic specialist in endodontie Prof. Dr. S. Kim „You can’t treat what you can’t see” („Nu poti trata decat ceea ce vezi”).

Si este un sistem de magnificatie, cu o sursa de lumina proprie coaxiala (sursa de lumina este orientata pe aceeasi directie pe care o priveste medicul si nu se formeaza umbra), practicianul vede o imagine marita, luminata si foarte clara. Performantele optice remarcabile ofera posibilitatea de a vizualiza detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber.

Utilizarea microscopului a dus la cresterea ratei de succes a tratamentelor de canal, facand astfel posibila tratarea dintilor care odata erau condamnati extractiei.

Studiile ne arata ca tratamentul endodontic clasic are o rata de reusita de 50-60%, in timp ce utilizarea microscopului asigura o rata de succes de peste 90%, eliminand numeroase riscuri. Practic se lucreaza cu ochii din varful degetelor.


APEX LOCATORUL

Un tratament de canal trebuie efectuat pe toata lungimea radacinii, Endodontia clasica isi justifica multitudinea de esecuri prin faptul ca medicul se bazeaza exclusiv pe simtul tactil, unii medici simt cand ajung la varful radacinii.

Apex Finder este un aparat revolutionar, marele avantaj il reprezinta capacitatea de a detecta cu precizie portiunea finala a radacinii (apex-ul), medicul urmareste in timp real pe un ecran traiectul acului de-a lungul canalului. In plus, imaginile sunt completate si de avertizari sonore, ce se inmultesc pe masura apropierii de apex. Astfel, medicul poate face un tratament corect, pe toata lungimea radacinii dintelui.