Ce este caria dentara?

Caria dentara este cea mai frecventa cauză pentru care pacientii se prezinta la medicul dentist. Aceasta afectiune a structurilor dure dentare nu apare niciodata brusc, la aparitia si dezvoltarea ei luand parte mai multi factori de ordin local si general.

Placa bacteriena la nivelul cavitatii orale, o igiena precara, fumatul, cantitatea de fluor scazuta, o alimentatie bogata in carbohidrati, ph-ul acid si nu in ultimul rand transmiterea ereditara pot produce caria dentara.

Cand trebuie tratata caria dentara?

Din pacate, de cele mai multe ori pacientii se prezinta la medicul dentist in stadii foarte avansate insotite de durere. O carie dentara in prima faza de evolutie poate fi tratata foarte usor si rapid prin metode profilactice prin aplicari repetate cu fluor la nivelul petelor albe cretoase aparute la nivelul structurilor dentare., stopand evolutia.

Urmatoarea faza a evolutiei cariei o reprezinta crearea unei cavitati la nivelul dintelui pe care pacientul o identifica prin acumularea de alimente la acest nivel cat si o sensibilitate la cald, rece, dulce care trece odata cu indepartarea acestor stimuli. In aceasta situatie tratamentul consta in indepartarea tesutului infectat, toaleta cavitatii si ulterior umplerea acestei cavitati cu material de plomba.

Cand este prea tarziu?

Atunci cand caria dentara afecteaza pulpa dentara tratamentul este unul mult mai complex si costisitor si consta intr un tratament de canal si ulterior reconstituirea suprafetei coronare cu o plomba sau coroana dentara in functie de gradul de distructie coronara.

In situatia in care caria dentara afecteaza in totalitate structurile dentare si dintele este irecuperabil se recurge la extractia dintelui.