Procedura de extractie dentara

Inainte de a lua decizia de a face o extractie dentara a unui dinte, medicul stomatolog va discuta cu pacientul toate variantele existente de a salva dintele. Extractia se realizeaza numai daca afectiunea nu se mai poate remedia prin alte variante terapeutice.

Tot acum, medicul va prezenta pacientului si solutiile de protezare ulterioare

Asadar, pacientul va face o radiografie dentara, astfel incat sa observam lungimea, pozitia dintelui, elementele anatomice din apropiere, afectarea sau nu a osului subiacent etc. Manopera incepe cu efectuarea anesteziei pentru ca pacientul sa nu simta durere si se termina cu explicarea indicatiilor postextractionale.

Extractia cu A-PRF

A-PRF (Advanced Platelet Rich Fibrin) este o metoda revolutionara de regenerare si vindecare rapida a tesuturilor. Tehnica consta in obtinerea din sangele pacientului a unui produs biologic cu un continut bogat de trombocite, proteine de legare si factori de crestere care, odata introduse in zona dorita, accelereaza si stabilizeaza procesul de vindecare.

Avantajul major al tehnicii A-PRF (comparativ cu celelalte tehnici de concentrare a factorilor de vindecare) este folosirea produselor proprii organismului, fara niciun adaos de alta substanta in eprubeta recoltata. Membranele PRF nu contin compusi chimici, deci nu prezinta risc alergic sau de respingere.

Dupa o extractie dentara „gaura” – alveola dentara, va fi umpluta partial, in timp, in mod natural, de catre organism cu os. Din pacate, cantitatea de os depusa nu este suficienta sa umple intreaga alveola, ceea ce va face aproape imposibila inserarea unui implant dentar.

Membranele A-PRF plasate in alveola imediat dupa extractie o „sigileaza si protejeaza” impotriva factorilor microbieni din mediul bucal. Totodata, ea grabeste vindecarea si stimuleaza „depunerea” ulterioara de os. Este redusa, chiar eliminata durerea postextractionala.


Indicatiile postextractionale

Factorii de crestere din membranele obtinute sunt eliberati treptat timp de 7 zile, iar actiunea lor duce la o vindecare rapida inca din primele zile dupa interventia chirurgicala.

Tehnica este utilizata cu succes si in cazul tratamentului alveolitei postextractionale, reducand mult timpul de vindecare.