Importanta detartrajului

Igiena dentara este foarte importanta pentru a avea o dantura sanatoasa si frumoasa. Igienizarea trebuie facuta atat de catre pacient, acasa, zilnic, dimineata si seara cat si de medicul stomatolog/igienistul dentar la cabinet.

Echipa noastra acorda o mare importanta igienizarii dentare, fiecare pacient este instruit cum sa isi ingrijeasca dantura, cum sa se perie pe dinti corect, diferite metode, cum sa foloseasca ata dentara, periutele interdentare, ata dentara speciala pentru lucrarile protetice, apa de gura, deoarece ne dorim ca rezultatele obtinute in cabinet sa se mentina cat mai mult timp.

Lipsa unei igiene corecte si aparitia placii bacteriene determina aparitia tartrului dentar, care, odata format, nu mai poate fi indepartat de catre pacient si afecteaza tesuturile din vecinatate precum gingia sau osul alveolar. Este indicat ca igienizarea sa se realizeze o data la 6 luni, iar pentru pacientii cu boala parodontala sau fumatori o data la 4 luni.

Tratamente de detartraj

Igienizarea profesionala la noi in clinica se face prin mai multe manopere, necesare fiecarui tip de pacient: detartraj cu ultrasunete supra si sub gingival, indepartarea depozitelor moi, a petelor si netezirea suprafetelor prin air flow (un jet cu apa si granule fine de bicarbonat de sodiu), periaj profesional cu o pasta abraziva pentru indepartarea depozitelor fine de tartru, tratament laser cu rol antiinflamator, antimicrobian si de biostimulare a tesuturilor afectate.

In timpul detartrajului ultrasonic, este posibil sa apara o usoara sensibilitate determinata in special de expunerea radacinilor dentare cu gingia deja retrasa in cavitatea orala. Aceasta sensibilitate care poate persista cateva zile, poate fi combatuta prin aplicarea unor geluri sau lacuri, in cabinet.

Pericolul tartrului

Detartrajul nu este daunator smaltului dentar, actioneaza numai asupra depozitelor tartrice. Tartrul dentar reprezinta placa bacteriana mineralizata, cel supragingival dauneaza estetic, insa cel subgingival este mult mai daunator. In timp, el desprinde gingia de pe dinte, aceasta se inflameaza, sangereaza, se formeaza un mediu prielnic dezvoltarii unor microorganisme foarte agresive. In final, forma cea mai grava are ca rezultat mobilizarea si pierderea dintilor.