Prima vizită….Jocul

Prima vizită a celui mic la stomatolog trebuie facută încă de la apariția primilor dinți pe arcadă, și este foarte importantă pentru a stabili o relație de încredere între copil și viitorul lui medic stomatolog. Prima consultație este una de acomodare, într-o atmosferă relaxantă, este bine să nu se efectueze nici o procedură ci doar să i se prezinte, prin joacă ”Scaunul magic”, “Setilă”, “Albinuța și Bondărelul”  oferindu-i posibilitatea celui mic să pună întrebări și să se simtă în largul lui.

De cele mai multe ori, părinții ajung la stomatolog cu copiii când apare durerea dentară și astfel aceștia asociază vizita la stomatolog cu un episod traumatic SAU parinții sunt cei care au avut experiențe neplăcute și ”avertizează” micuțul lor că o să il doară putin. Cel mai bine ar fi să lăsăm copilul să își creeze propria experiență cu stomatologul. Noi insistam să prevenim aceste episoade dureroase prin vizitele periodice, la 6 luni.

Vizita este imprortantă ca părinții să primească sfaturi cu privire la dieta copilului , instruirea în privința periajului corect executat și să înțeleagă importanța vizitelor periodice la medic, recomandări ale dietei pentru a preveni apariția cariilor, supravegherea pentru evitarea obiceiurilor vicioase ale copilului, cele care favorizează si chiar determină aparitia diverselor anomalii de dezvoltare a oaselor maxilare.

Unul din miturile cel mai des întalnite, este acela să nu tratăm dinții de lapte, pentru că oricum o să îi pierdem. Aceasta este o aborare gresită, deoarece menținerea dinților de lapte pe arcada pană la momentul exfolierii lor, ei au un rol important în menținerea spațiului adecvat pentru erupția dintelui permanent și pentru o creștere și dezvoltare armonioasă a oaselor maxilare.

Medicul specialist pedodont se îngrijește de dinții copiilor, urmând un tratament specific fiecărei vârste. Scopul nostru este sa salvăm dintii naturali ai copiilor nostri, fie ca vorbim de un dinte temporar sau de un dinte permanent.

  • Factorul igienă – este important să învățăm copilul de mic să se spele corect pe dinți și să fie supravegheat în timpul periajului. Periajul se efectuează de două ori pe zi, dimineața și seara.
  • Factorul alimentație -dieta bogată în zahăr,si carbohidrați cu multe gustări pot contribui la apariția cariei dentare întrucât nu există timp suficient între mese și dinții să se recupereze în urma plăcii acide formate de masa precedentă și să se remineralizeze. Adormirea cu biberonul cu lapte, suc sau altă bautură duce la apariția cariei de biberon.
  • Un alt factor implicat în apariția cariei dentare se referă la calitatea struturilor dure dentare. Aici ne putem referi la deficiențele din perioada intrauterină, când se formează organul dentar, foarte importantă este dieta mamei! În primii doi ani după erupție, (imaturitatea dinților recent erupți), dinții sunt mai sensibili la carie, aici putem interveni cu foarte mare eficiență prin fluorizări lor, tot in această perioadă au capacitatea maximă de a putea fi impregnați cu produse profesionale si a le îmbunătăți structura.

Igiena orală a copiilor începe încă din perioada de nou născut, chiar daca nu există înca dinți pe arcade.  Igiena orală se practică la nou născuti prin curățarea gingiilor, obrajilor și limbii cu ajutorul unei comprese înfășurate pe deget sau unei periuțe gingivale dintr-un silicon moale care are forma unui degetar.

Dupa apariția primilor dințisori este recomandat periajul dentar, cu periuțe pentru copii, cu perii moi. Până la vârsta de 4 ani, periajul trebuie efectuat de un adult, de două ori pe zi, dar cel mai important fiind cel de seara, după care nu se mai consuma niciun aliment. După vârsta de 4 ani, periajul poate fi efectuat de copil, dar supravegheat, verificat și completat de părinți, până când aceștia se obișnuiesc să efectueze un periaj corect. Iată aici câteva sfaturi cu privire la periajul dentar:

    • Utilizaţi o pastă de dinţi fluorurată recomandată de medicul dentist, într-o cantitate cât un bob de mazăre. Supravegheaţi copilul să nu înghită pasta de dinţ
    • Utilizaţi o periuţă cu peri moi şi periaţi întâi suprafeţele interioare ale tuturor dinţilor, pentru că acolo se acumulează în principal placa bacteriană. Periaţi uşor dinspre gingie spre dinte.
    • Curăţaţi suprafaţa exterioară a fiecărui dinte. Înclinaţi periuţa de-a lungul liniei exterioare a gingiei. Periaţi uşor dinspre gingie spre dinte.
    • Curăţaţi suprafaţa ocluzală a fiecărui molar. Periaţi uşor înainte şi înapoi.
    • Cu vârful periuţei, curăţaţi în spatele fiecărui dinte frontal, din nou, dinspre gingie spre dinte.
    • Nu uitaţi să periaţi şi limba!

Dintii recent erupti au o morfologie primară: șanțurile și fosetele adânci, crestele bine reprezentate. Statistic, 73% dintre cariile dentare, apar pe suprafața ocluzală, cea pe care mâncăm, și au ca punct de plecare tocmai aceste șanțuri și fosete. Sigilarea înseamnă tocmai umplerea șanțurilor cu material rășinic, dintele devenind neretentiv, mai ușor de curățat.

avantajele sunt multiple

Previne apariația cariei dentare

  • Procesul este lipsit de durere
  • Previne apariția durerii provocate de caria dentară
  • Dintele devine mai rezistent
  • Îmbunătățește periajul dentar
  • Ajută la eliminarea mai ușoară a bacteriilor
  • Sigilările dentare sunt rezistente în timp

Sigilările dentare costă puțin

Odontofobia, cum se mai numește si frica de dentist împiedică medicul sa facă tratamenul. De cele mai multe ori această frică este dobândită de la un părinte, coleg, prieten care a avut deja o experiență neplacută la dentist.

Este important și insistăm ca prima vizită să fie una de acomodare, într-o atmosferă relaxantă, să nu se efectueze nici o procedură, să fie o discuție în care copilul să pună întrebări, arătându-i aparatura și stârnindu-i curiozitatea

Evităm cuvinte precum ”frică”, ”durere”, ”extracție”, mai ales respirăm ”curaj” si ”putere”!